Meteen naar de inhoud

Wil jij even op weg geholpen worden met je basis webteksten?

Inclusief schrijven, zó doe je dat!

Inclusief schrijven, inclusieve webteksten en vacatureteksten

Inclusief schrijven, zó doe je dat!

Inclusief schrijven houdt in dat je bij het schrijven geen mensen uitsluit. Oftewel: iedereen moet zich welkom voelen om jouw tekst te lezen. Bij inclusief schrijven maak je geen onderscheid tussen mensen op basis van hun afkomst, leeftijd, sekse, politieke voorkeuren en seksuele voorkeuren.

Laat elke lezer zich aangesproken voelen

Inclusief schrijven betekent dat je schrijft op een manier waardoor iedereen zich aangesproken kan voelen. Je gebruikt daarbij dus geen ‘heeft hij dat gedaan’, maar ‘heeft men dat gedaan’ of ‘heeft de persoon dat gedaan’…. Je zou er voor de grap eens op moeten letten: heel veel teksten en zelfs hele websites zijn in de ‘hij-vorm’ geschreven.

Wat betekent inclusiviteit of ‘inclusie’ eigenlijk?

Inclusie betekent dat je uitgaat van de gelijkwaardigheid van de mens. Je sluit niemand buiten. In de praktijk betekent dit dat je vooral kijkt naar iemands kwaliteiten, ambities of ervaring. Stereotyperingen en onderscheid laten we compleet achter wege als we inclusief schrijven.

Een gelijke behandeling voor iedereen: inclusief schrijven raakt ook jouw imago

Een aantal grote multinationals hebben het al jaren op de agenda staan: diversiteit en inclusie. Ze hebben vaak zelfs medewerkers in dienst die speciaal zijn aangenomen om erop toe te zien dat iedereen volgens de inclusieve normen en waarden van het bedrijf werkt. Ook steeds meer bedrijven in het MKB zien hoe zij dit binnen hun organisatie mogen gaan veranderen. In de eerste plaats zodat iedereen zich welkom voelt, maar ook omdat er een commercieel belang is bij inclusief schrijven.

  • Inclusiviteit staat anno nu hoog op de agenda van grote en invloedrijke bedrijven. Je wilt als bedrijf – ook in het MKB – natuurlijk niet achterblijven en het goede voorbeeld geven.
  • Door inclusief schrijven zorg je dat je interessant en geliefd blijft bij jouw doelgroepen. Bovendien is het een kans om nieuwe doelgroepen aan te spreken.
  • Door inclusief te schrijven geef je het imago van je business een boost. Want, een inclusief bedrijf heeft immers een grote(re) gunfactor.

Hoe ga je te werk bij het schrijven van inclusieve teksten?

Wanneer je inclusieve teksten wilt maken is het van belang dat je herkenbare dingen opnoemt die jouw doelgroep onmiddellijk zal herkennen. Dit staat dus helemaal los van sekse, voorkeuren, afkomst, etc. Spreek vooral over de behoeften of oplossingen die mensen mogelijk zoeken, over klachten die ze ondervinden of over wensen die ze hebben voor de toekomst.

Verban ouderwetse stereotypen uit je tekst. Niet alle werkende moeders werken parttime, niet alle CEO’s zijn mannen (al zijn dat er in mijn ogen nog wel veel te veel), niet alle programmeurs zijn jongens en ze slapen ook niet allemaal onder hun bureau op een pizzadoos.

Vervang genderspecifieke termen: ‘Goedemiddag dames en heren’ wordt: ‘goedemiddag deelnemers’, (of ‘aanwezigen’, of ‘allemaal’. En geef op je website formulieren niet de optie: ‘Geslacht’, maar vraag ‘hoe wil je worden aangeschreven?’.

Laat je tekst door iemand anders controleren

Zijn jouw webteksten echt inclusief? Een extra paar kritische ogen kunnen soms ingesleten gewoontes voor je inzichtelijk maken. Zo pak jij het voortouw in inclusiviteit en geef jij het goede voorbeeld.

Wees realistisch: soms moet je exclusief schrijven

Het is natuurlijk wel belangrijk om te schrijven voor je doelgroep. Als jouw doelgroep bestaat uit jonge moeders die last hebben van hormoonschommelingen door een recentelijke bevalling (ik noem maar iets), dan mag je uiteraard exclusief voor deze doelgroep schrijven. Anderen hoeven zich ook niet aangesproken te voelen door jouw teksten. Tegelijkertijd is het ook niet zo dat je hen uitsluit: zij ervaren immers het probleem niet en zullen niet de behoefte voelen om jouw dienst af te nemen. Maar, blijf wel scherp:

Richt je je op jonge moeders? Of op ouders?

Uiteraard is ‘ouders’ ook van toepassing op het voorbeeld van de moeders die last hebben van hormoonschommelingen, máár: ‘net bevallen moeders die hun hormonen weer snel in orde willen krijgen’ is een veel krachtigere doelgroep omschrijving dan ‘ouders die net bevallen zijn en hun hormonen snel op orde willen krijgen’. Houd je doelgroep en je diensten in gedachten om zeker te weten dat je inclusieve teksten schrijft. 

Hulp nodig bij inclusief schrijven?

Wil jij inclusieve webteksten waardoor nieuwe klanten en medewerkers zich welkom voelen bij jouw bedrijf? En kun je wel wat hulp gebruiken bij het controleren of herschrijven van je webteksten en vacatureteksten, zodat jouw teksten écht inclusief zijn? Neem dan contact op met Tekstbureau KrachtigeTeksten.nl!

Deel dit blog! 💛

Facebook
Email
WhatsApp

Worstel je met de webteksten voor jouw praktijk? Of weet je niet waar je het beste kunt beginnen met schrijven? Meld je dan direct aan voor mijn Mini-Workshop!

📅 Donderdag 6 april 2023 van 10.00-12.00 uur. 📍Online | 🎁 Persoonlijke feedback en advies voor jouw webteksten 💶 25,00

✅ Wat schrijf je op je homepage, dienstenpagina’s (aanbod) en ‘over mij’ pagina?
✅ De juiste woorden vinden om jouw missie en diensten krachtig uit te drukken.
✅ Authentieke webteksten die volledig ‘JOU’ uitstralen en bij je passen.
✅ Je kansen op een hoge positie in de zoekmachines vergroten.
✅ Van je lezers KLANTEN maken! ACTIE!

🎁 Toegang tot de besloten Facebook groep waar je jouw homepage, een dienstenpagina en je ‘Over mij’ pagina tot 14 dagen na deze workshop kunt insturen voor persoonlijke feedback en advies!
👉 De replay blijft tot 14 dagen na de workshop beschikbaar zodat je jouw teksten rustig uit kunt werken (met een stok achter de deur ;-).
👉Je krijgt de sjablonen ook in PDF.

🔒Als je je aanmeldt voor mijn workshops of trainingen ga je akkoord met het verwerken van jouw gegevens volgens mijn privacyverklaring.

Wat een waardevolle workshop heb ik bij Linda gevolgd! Tijdens, en ook na de workshop, reageert ze vriendelijk, snel en kundig! Een ontzettend fijn persoon. Absolute aanrader!

Linda is heel professioneel, weet echt goede teksten te schrijven en doet het helemaal samen met jou en jou wensen. Ik ben heel blij dat ik de workshops met jaar heb gevolgd. Ik trek weer meer klanten aan via mijn website. Er is weer overzicht en meer rust voor mezelf. Ik ben haar heel dankbaar en raad haar zeker aan!

Over KrachtigeTeksten.nl

Mijn naam is Linda Noijens. Vanuit mijn bedrijf KrachtigeTeksten.nl help ik ondernemers met een eigen praktijk in de complementaire zorg en op het gebied van spirituele coaching om hun diensten en missie onder woorden te brengen en te vertalen naar krachtige webteksten en blogs

Zo’n 20 jaar geleden startte mijn carrière in de online marketing. Na eerst gewerkt te hebben bij twee grote IT-bedrijven en een dienstverband van 11 jaar bij de Nyenrode Business Universiteit, besloot ik voor mezelf te beginnen als online marketing adviseur. De rode draad in mijn werk werd ‘het verhaal boven tafel krijgen’. Daar heb ik diverse ondernemers mee geholpen in allerlei branches en met verschillende soorten bedrijven, zowel in het MKB als internationaal.

Een aantal jaar geleden ben ik mij gaan specialiseren in copywriting en contentmarketing voor de complementaire zorg en voor praktijken voor spirituele coaching. Werken met deze doelgroep geeft me veel voldoening en elke keer als ik iemand heb kunnen helpen om ‘helderheid’ te kunnen creëren in teksten, om op een krachtige manier uit te drukken ‘wat’ iemands bestaansrecht is, dan ben ik blij! 🤩

Linda Noijens | KrachtigeTeksten.nl

“Ik vertaal je verhaal naar krachtige webteksten en blogs. Geen bullsh** en wollige nonsens, maar een helder verhaal met een krachtige boodschap.”

"Wat verrukkelijk laagdrempelig, leuk én to the point is de online workshop van Linda. Heerlijk om na maanden (jaren ... ) ploeteren op websiteteksten door Linda meegenomen te worden in Home - Over Mij - en Dienstenpagina's. Zo helder én krachtig! Zoveel minder hoofdbrekens en twijfels doordat je wéét wat je moet schrijven én weet dat je Linda mee kunt laten kijken. Ik ben fan en al verder dan ooit. Snel weer door. Dank je wel Linda!"

"Naar aanleiding van een gratis webinar heb ik de hulp van Linda ingeschakeld bij het schrijven van teksten voor mijn website. Wat een verademing dat er iemand is die mij hierbij kon helpen! En na elke sessie was er weer een tekst voor een pagina klaar. Linda is erg betrokken, denkt goed mee en weet zich goed in te leven in je doelgroep. Kom je er zelf niet helemaal lekker uit met je teksten? Twijfel niet langer maar schakel haar hulp in! Minder stress, en super snel resultaat."

“Met Linda werken heb ik als zeer prettig ervaren. Ze heeft me beter leren schijven en ik weet nu hoe ik mijn blogs kan opbouwen zodat ze beter leesbaar zijn. Ze heeft goede ideeën en de wekelijkse call was erg prettig.”

Ik was maar aan het aanmodderen met mijn website teksten voordat ik in contact kwam met Linda. Wat een lieve en energieke vrouw. Die hart voor haar werkt heeft. Het was een fijne en leerzame workshop waar ik veel aan heb gehad! Ze is een kei in het inleven. Dank je wel lieve Linda Veel liefs, Nanda

De samenwerking met Linda was erg fijn! Ze reageert snel en is zeer kundig. Via een online meeting konden we meteen de vragen oplossen mbt mijn teksten en website. Linda is een fijn persoon om mee te werken en ik zal haar zeker aanbevelen bij anderen!

Ik heb een hele fijne workshop gevolgd bij Linda waar ik heel veel informatie kreeg voor mijn website. Die heb ik vervolgens allemaal toe kunnen passen waardoor mijn site er een stuk professioneler uit ziet! Daarnaast heeft ze mij geholpen met blog teksten. Ze heeft goede tips en ik heb daardoor meer vertrouwen gekregen ook in mijn eigen schrijf talent.

Wat een waardevolle workshop heb ik bij Linda gevolgd! Tijdens, en ook na de workshop, reageert ze vriendelijk, snel en kundig! Een ontzettend fijn persoon. Absolute aanrader!